• van een idee naar schilderij verhaal 19

  Zijn we op weg naar vreedzame samenleving? Wereldwijd? Ik word enthousiast van de verwachting die spreekt uit veel wereld geloven. Aansluitend bij mijn eigen opvoeding vind ik die hoop terug in de verwachting die in de Bijbel uitsproken wordt in de komst van ‘Het Nieuw Jeruzalem’.  Mijn zoektocht om deze hoop te vangen in een schilderij maakte ik een aantal waterverfschetsen met mijn eigen Haarlemse ‘Nieuwe Bavo’ als vertrekpunt . Het werk is 2 meter breed. Kan dus niet mee achterop de fiets maar past wel in mijn auto. Dan goed nadenken over de kleuren hoe de ondergrond meespeelt in geheel. Met een centimeter heb ik de symmetrie en plaats bepaald van de identieke kerken (met mooi de dom als muts van de paus aan de top). Verf klaar leggen en kwasten kiezen en in een paar lagen de ondergrond aanbrengen. In het midden heb ik voor de goede kijker nog een emoji verstopt om de blijdschap van het Nieuw Jeruzalem te benadrukken. 

  Download PDF
 • van idee naar schilderij verhaal 4

  Over het ontstaan van nieuwe heiligen 3 en 7.

  In 2019 schilderde ik een 15 tal olieverfwerken allen van 80, 90 en 100 cm in breedte, de meeste vierkant. Het idee is om de Nieuwe Heiligen af te beelden die het geluk van anderen en onszelf oplossingen bieden en voor ons bemiddelen bij al onze wensen in het leven. Ik heb daarvoor mijn gevoel rond stemmingen gebruikt om ze te duiden. Ik heb ze gezocht door automatisch aftasten tijdens het maken van schetsen.

  Download PDF
 • van een idee naar schilderij verhaal 12

  In 2019 startte ik een serie genaamd ‘nieuwe Heiligen’. In een snel veranderende tijd en wereld kunnen we op zoek gaan naar nieuwe eigentijdse ‘Helpers’ , bemiddelaars. Misschien zij doe ons helpen het tijdelijke met het eeuwige dragelijk te maken. Zo een serie over nieuwe karakters heb ik getracht te vangen in een aantal afbeeldingen. De ene keer met meer realistische en nadere keer weer abstracter voorgesteld. Altijd is een  voor deze Heiligen bepaalde stemming leidend geweest.

  Download PDF
 • van een idee naar schilderij verhaal 9

  Het coronajaar uitbeelden in 'Het jaar 2020'.

  Download PDF
 • van idee naar schilderij 18

  Over het schilderij ‘Het ei van Dante’. Aantonen dat er meer is dan aards bestaan.

  Een serie verhaaltjes over Hoe een idee ontstaat en hoe dat een schilderij wordt. Hierbij één van mijn verhalen over hoe dat bij mijzelf ontstaat en uitgevoerd wordt. Van: Freek Pardoel.

  Voor informatie over de uiteindelijke schilderijen zie  www.freekpardoel.nl . In ‘Exto’ de site van kunstenaars, galeries en exposities van Nederland vindt je mij ook op  https://www.pardoelfreek.nl Daar staan online exposities en werk in thema’s toegelicht. Bij exto zelf kan je zoeken op naam in kunstenaars en dan doorklikken op publicaties.

  Download PDF
 • van een idee naar schilderij

  Van idee naar schilderij. Over Rusland en over de noodzakelijkheid om iets te maken. Verhaal 23

  Een serie verhalen over  ‘Hoe ontstaat een schilderij’.

  Hierbij één van mijn verhalen over hoe dat bij mijzelf ontstaat en

  uitgevoerd wordt. Voor informatie over de uiteindelijke schilderijen zie www.freekpardoel.nl In ‘Exto’ de site van kunstenaars, galeries en exposities van Nederland vindt je mij op  https://www.pardoelfreek.nl  Daar staan online exposities en werk in thema’s toegelicht. 

  Download PDF